Medlems login

Dags att sälja pärlan?

tacsbird sidan

Dags att sälja pärlan? Gör det på rätt sätt!

Om ett par månader är våren här och bilpriserna står som högst på himlen. Många sitter säkert och planerar inför en kommande försäljning och det krävs lite extra tricks för att sticka ut bland säljes annonserna.

Vi har såklart tipsen som får dig att synas bättre än en ungtupp i en hönsgård. Att författa en bra bilannons är mer än att bara visa bilen och bli av med den – det handlar om att hitta rätt typ av säljare också. Annonsen är din möjlighet till att hitta rätt köpare också och få en strulfri affär som belöning.

Ironiskt att vara en entusiasttidning och tipsa om hur du blir av med pärlan? Vi förutsätter såklart att du endast säljer för att du ska köpa en annan Firebird och inget annat. Så, med det sagt; Hur ofta läser du en annons i stil med “Firebird, lite rost, småfix finns, ring för mer info”? Precis – annonsen lämnar oftast en hel del att önska och det är en försvinnande liten klick potentiella köpare som faktiskt orkar lyfta luren och ringa med ägaren… Som med våra förutfattade meningar knappast har all information till handa om vad som måste göras på bilen när du ringer. Det finns ingen anledning att inte utnyttja antalet tecken som annonsformatet (tex. blocket.se) erbjuder. Så länge du har styckeindelning och någorlunda korrekt grammatik riskerar du aldrig att stå där med en kompakt textmassa som ingen orkar läsa.

Här bjuder vi på tolv värdefulla tips som garanterat kommer göra det enklare för dig att sälja din älskling när våren kommer och det rycker i högerfoten på köparna. I nästa nummer bjuder vi på värdefulla tips när du ska köpa en ny pärla.

Vilja sälja till rätt säljare,

 1. 1. Placera den viktigaste informationen högst upp. Viktiga saker kan tex. vara om du har ägt bilen länge – påpeka det i så fall. Bilar som har haft få ägare tenderar att ha färre ”patentlösningar” och annat som kan överraska.
 2. 2. Försök inte sälja en upplevelse – säljare som är ute efter bilmodellen är oftast pålästa och faller inte för vaga lockelser i textform. Ha gärna humor i annonsen, men säljare som skriver att ”Firebird är Pontiacs motsvarighet till Corvette” har antingen mindervärdeskomplex eller noll koll. Om det handlar om det sistnämnda kan det avspegla sig i hur bilen har skötts också…
 3. 3. Om du inte är den första och enda bilägaren, påstå inte att bilen t.ex. endast är sommarkörd – hur ska du kunna garantera det? Förtroende tar väldigt lång tid att bygga upp och går på nolltid att rasera.
 4. 4. Skippa onödig information. Om bilen har targaluckor ser köparen det på bilderna och informationen ord som ”OBS: Targaluckor!!!!!!” kan utelämnas.
 5. 5. Dölj inte registreringsplåten! Många spekulanter vill i lugn och ro börja med att kolla upp grundläggare uppgifter om bilen utan att behöva kontakta säljaren. Dold regplåt = större risk för köparen = svårare att sälja bilen. Det är sällsynt med personer som letar regplåtar på nätet och sen åker hem och stjäl bilarna. Även om du inte själv vill tro det, är Firebirden inte det mest exklusiva som har tillverkats och tjuvarna är sannolikt upptagna med långt mycket mer exklusiva bilar som kan exporteras till östländerna.
 6. 6. Underskatta inte bra bilder! Lägg ner lite tid på bilderna - oftast är bilderna första punkten som säljaren tittar på. Väcks inte intresset letar säljaren vidare efter andra objekt. Ta inte bara bilder som ”du råkade ha liggandes” utan gå ut och ta bilder avsedda för annonsen. Ta inte bild på nytvättad, blöt bil i starkt solljus – det visar inget om bilen. Ta inte fem bilder på utsidan heller. Är du inte bra på att fotografera själv, har du säkert en kompis som har lite kunskaper och en bra kamera. Ta bild på hela bilen – inredning, utsida, motorrum osv. Det brukar tillfredställa de flesta köparna.
 7. 7. Ange aldrig orsak till bilförsäljningen, det är solklart att du inte har ett behov av bilen längre, att du behöver pengarna eller någonting annat. För mig som köpare är din situation totalt ointressant, i alla fall i så här tidigt i försäljningsprocessen. Det är lätt att bli misstänksam när mer eller mindre goda anledningar dyker upp.
 8. 8. Skriv inte att ”prutmån finns”, ”billigare vid snabb affär” etc. Det drar bara till sig vad-är-ditt-sista-pris-kompisar. De som normalt sett inte brukar pruta behöver inte bli upplysta om att chansen finns, och de som alltid prutar kommer att göra det i alla fall.
 9. 9. Var ärlig och nämn de problem som finns. Då både framstår du som ärlig, och är det på samma gång. Dessutom skulle jag som köpare bli både förbannad, sur och besviken om jag hittar fel som inte nämnts. Att ha en sur köpare efter sig kan vara en mycket obehaglig upplevelse. Ju fler kort du lägger upp på bordet innan affären, desto bättre kommer du sova efter.
 10. 10. Har du utfört regelbunden service på bilen och kan bevisa det, skriv för guds skull detta i annonsen! Bättre säljargument är svåra att hitta. Samla alla kvitton och besiktningsbevis som du har sparade. Sätt dem i en pärm i lämplig ordning. Då framstår du som en strukturerad säljare.
 11. 11. Sätt en vettig rubrik och stava rätt. Rubriken lockar till vidare läsning, och rättstavade texter underlättar förståelsen men berättar också att du är inte är slarvig person.
 12. 12. Slutligen; Skriv aldrig ”Ring, mailen är lånad!” om du annonserar på nätet – antalet personer som saknar mail i Sverige är lätt räknade på ena handen. Det är bara och acceptera att i dagens samhälle börjar många med att ta kontakt via mail.